Processierups bestrijden

Overlast van de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups kan erge overlast veroorzaken, doordat de rupsen bij gevaar hun brandhaartjes ‘afschieten’. Deze brandhaartjes worden door de wind verspreid en kunnen in een straal van 100 meter rondom het nest grote irritatie veroorzaken bij mens en dier.

Deze irritatie kan betrekking hebben op de huid (jeuk en uitslag), ogen (jeuk, tranen en zwellingen) en op de luchtwegen (kriebel, hoesten, slikproblemen en benauwdheid).

Soorten bestrijdingen:

Er zijn 2 mogelijkheden om deze probleemrupsen te bestrijden.

De eerste optie is: preventief in het voorjaar de eikenbomen te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Wanneer de processierups eenmaal aanwezig is, kunnen ze alleen nog maar bestreden worden door de rupsen en het nest weg te zuigen.

Processierups spuiten met hoogwerker

Vooraf probleem rupsen oplossen

In de maanden april, mei, juni

Preventieve behandeling met biologisch bestrijdingmiddel

De meest effectieve bestrijding is om in het voorjaar de bomen tot een hoogte van 20 tot 25 meter preventief te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

De rupsen krijgen dit bestrijdingsmiddel binnen doordat zij de bespoten bladeren van de bomen eten en vervolgens binnen 5 dagen dood gaan. Dit biologische bestrijdingsmiddel is onschadelijk voor de natuurlijke vijanden van de rups en haar omgeving.

 

Rupsen zuigen met hoogwerker

Processierupsen en nesten wegzuigen

In de maanden juni, juli, augustus

Curatieve behandeling

Op het moment dat de eikenprocessierups eenmaal aanwezig is kan deze bestreden worden door het nest weg te zuigen.

Dit doen wij tot een hoogte van 15 meter met een zeer compacte zelfrijdende hoogwerker. Nesten die zich boven deze hoogte bevinden geven in de regel geen overlast.

Het curatief bestrijden is door het werken op hoogte en extra werkzaamheden een duurdere optie dan preventief bestrijden in het voorjaar

Contactgegevens

Kwikstaartlaan 42 Unit A2257, NL-3704 GS Zeist